Cursus - Impact van grijs in de praktijk; wat is geriatrische tandheelkunde

11 februari 2022

Cursus BT-academy - vrijdag 11 februari 2022

In de tandheelkundige praktijk zult u steeds vaker geconfronteerd worden met kwetsbare ouderen die in het bezit zijn van een eigen dentitie. De tandheelkundige problematiek van deze ouderen verschilt wezenlijk van mensen die wat jonger en gezonder zijn. Maar waar zit dat verschil nu precies in? 
Om goede mondzorg te kunnen blijven geven zal de tandheelkundige professie zich moeten verdiepen in de vele aspecten die samenhangen met mondzorg voor ouderen. Een aantal aspecten zullen we in een interactieve lezing aan u voorleggen zoals bijvoorbeeld; 

  • Wat is nu echt geriatrische tandheelkunde?
  • Wat is de impact van het behouden van een eigen dentitie tot hoge leeftijd?
  • Wat kunnen we doen om de groep ouderen goed te blijven bedienen? Waar lopen we dan tegen aan?
  • Geriatrische casuïstiek.

Aan de hand van onder andere deze vragen nemen we u mee in de wereld van de geriatrische tandheelkunde en zullen we aansluitend een aantal casus met u bespreken die de geriatrische tandarts tegen kan komen in zijn of haar praktijk. 

Prof Dr A. Visser (tandarts Maxillofaciale Prothetiek/ tandarts Geriatrie) studeerde in 1996 af aan de KUN. Na haar afstuderen ging ze aan de slag als tandarts angstbegeleiding en tandarts MFP binnen de afdeling MKA van het UMCG waar zij tot medio 2021 senior stafmedewerker was. Binnen het UMCG was zij oprichter en hoofd van het oligodontie-team, participeerde zij in het Hoofd Halsoncologie en Implantologie team. Tevens stuurde zij de masterclasses gerodontologie aan, organiseerde zij nationale en internationale congressen, gaf zij bij en nascholing voor mondzorgprofessionals en studenten tandheelkunde en mondzorgkunde en participeerde zij actief in multidisciplinaire teams binnen het UMCG. In 2009 is zij aan de Universiteit van Groningen gepromoveerd op het proefschrift; “care and aftercare for implant retained prostheses” waarna zij als co promotor diverse promovendi begeleidde en begeleidt en zij op 1 april 2019 werd benoemd tot hoogleraar Gerodontologie. In september 2021 heeft zij de MKA verlaten om zich fulltime op de gerodontologie te kunnen richten binnen de RUG en het Radboud UMC.

Dr. M. Bakker (tandarts en wetenschappelijk onderzoeker) behaalde in 2012 haar bachelor diploma in Biomedische Wetenschappen (Universiteit Utrecht). Daarna startte ze met de opleiding tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hier heeft ze het verkorte opleidingsprogramma voor zij-instromers gevolgd en studeerde in 2016 af als tandarts. Vanaf 2016 is ze werkzaam als algemeen practicus in het Tandheelkundig Centrum de Zevenster in Coevorden. Daarnaast is ze in 2021 gepromoveerd binnen de gerodontologie met het proefschrift ‘Impact of oral status on general health of elderly’. Ze onderzocht welk verband er is tussen orale status (eigen dentitie, conventionele prothese en implantaatgedragen overkappingsprothese) en algemene gezondheid bij ouderen. Dit deed ze onder leiding van prof. dr. A. Visser, prof. dr. A. Vissink en prof. dr. G.M. Raghoebar aan de Rijksuniversiteit Groningen binnen de afdeling MKA-chirurgie van het UMCG.

Klik hier voor inschrijving & meer informatie. 

Datum: 11 februari 2022
Tijd: 13.00-17.00u
Doelgroep: tandartsen, mondhygiënisten, tandprothetici en assistenten

Deelname:

Tandarts/Arts/Psycholoog/Tandprotheticus  € 330,‐
Mondhygiënist   € 220,‐
Assistent/Begeleider/Student   € 180,‐

 

 
 
 
Locatie: ACTA gebouw te Amsterdam