Webinar - ouderenpsychologie en psychiatrie

19 november 2020

Met het ouder worden, is de kans op een afname in de cognitieve functie sterk verhoogd. Wie een oudere al lang in zorg heeft binnen de mondzorgpraktijk zal op den duur bij velen van hen veranderingen op dit vlak waar gaan nemen. De mondzorgverlener zal hierop moeten anticiperen. Maar hoe weet men nu of men te maken heeft met normale cognitieve problemen door veroudering of dat er psychologische of zelfs psychiatrische problematiek speelt?

In dit 2 uur durende webinar op donderdag 19 november zullen drs. Silvia van Dijk (klinisch psycholoog & Psychotherapeut) en dr. Martin Kat (ouderen psychiater) ons meenemen in de wereld van de psychologische en psychiatrische problematiek bij ouderen. Wat zijn de meest voorkomende problemen? Hoe herken je ze en hoe ga je er mee om? Dr. Jan Tams zal het webinar modereren en prof. dr. Anita Visser verzorgt de inleiding en is tevens de initiator van de avond.

Programma
19.30 Welkom door dr. Jan Tams (moderator)
19.35 Inleiding door prof. dr. Anita Visser
19.45 ‘Ouderen met karakter’ - drs. Silvia van Dijk
20.15 Vragen
20.20 korte pauze
20.30 'Het herkennen en signaleren van psychische en psychiatrische aandoeningen bij ouderen' - dr. Martin Kat
20.55 Vragen
21.00 'Het herkennen en signaleren van psychische en psychiatrische aandoeningen bij ouderen' - dr. Martin Kat
21.25 Vragen
21.30 Afsluiting

‘Ouderen met karakter’ - drs. Silvia van Dijk
De psychiatrie in de ouderenzorg is sterk in ontwikkeling. Zeker als het gaat om om ouderen met een persoonlijkheidsstoornis. Inzichten in de presentatie, diagnostiek en omgangsadviezen van depressieve beelden en comorbide persoonlijkheidspathologie bij ouderen worden in dit webinar besproken. Hoe kunnen tandartsen en psychologen samenwerken?

'Het herkennen en signaleren van psychische en psychiatrische aandoeningen bij ouderen' - dr. Martin Kat
Vroege Herkenning van psychische en psychiatrische aandoeningen bij ouderen maakt vroege Signalering mogelijk. Zo kan veel extra psychisch leed voorkómen worden bij zowel de patiënt als de directbetrokkenen. In de voordracht komen een aantal veel voorkomende psychische aandoeningen en (vroege stadia van ) dementieziekten aan bod inclusief de methoden hoe deze te onderscheiden van elkaar. Ook worden adviezen gegeven over de omgang met dergelijke problematiek in de dagelijkse (tandheelkundige) praktijk.

Datum: 19-11-2020
Kosten: €50,-
KRT/KRM punten: 2
Tijd: 19:30u-21:30u
Locatie: online
 
Klik hier voor inschrijving en meer informatie.