Introductie Lieke Rademakers

Begin 2022 is er wederom een tandarts toegetreden tot het register tandarts-geriatrie, namelijk: Lieke Rademakers. Lees hieronder het verhaal van Lieke in haar eigen woorden:

Kennismaking met de gerodontologie

"Al tijdens de studie tandheelkunde bleek ik affiniteit te hebben met sociale tandheelkunde. Tijdens mijn studie heb ik een onderzoek gedaan voor de sectie sociale tandheelkunde naar de tandheelkundige zorg voor ouderen. Hierbij maakte ik kennis met verschillende deskundigen in het vak geriatrische tandheelkunde. Toen al viel mij op hoe gepassioneerd zij spraken over de geriatrische tandheelkunde maar ook over de zorgen die er waren of deze doelgroep wel goed geholpen werd." 

"Na mijn afstuderen in 2008 ben ik naast het werken in een algemene tandartspraktijk een paar jaar werkzaam geweest op ACTA. Voor de afdeling kindertandheelkunde begeleidde ik studenten bij het behandelen van kinderen en behandelde ik zelf moeilijk behandelbare kinderen op verwijzing van algemeen tandartsen. Hier heb ik veel ervaring opgedaan bij het behandelen van kinderen." 

"Sinds 2011 heb ik mijn affiniteit binnen de sociale tandheelkunde verlegd naar het werken in de geriatrische tandheelkunde. Ik ben gaan werken bij Tandartspraktijk geriatrie P.J. van Bruggen. De praktijk van Ellen van Bruggen had ik voor mijn onderzoek tijdens de studie bezocht en de passie waarmee hier gewerkt werd was me bij gebleven. Het leek me erg leuk en leerzaam om ervaring op te doen bij het werken met ouderen, op sociaal psychologisch vlak maar ook om meer medische kennis op te doen van de ziektebeelden en de medisch tandheelkundige interactie."

Tandarts-geriatrie 

"Ik had nooit verwacht dat ik het werken met kwetsbare ouderen zo leuk en uitdagend zou vinden. Op alle vlakken is er een uitdaging, sociaal, medisch, technisch en dynamisch. Geen dag is hetzelfde en geen patiënt is hetzelfde. Mijn passie is bij elke patiënt te kijken waar de persoon het beste mee geholpen is, niet alleen het perfecte tandheelkundige plaatje is van belang. Alle factoren moeten meegenomen worden en hierbij vind ik het erg leuk om ook de direct betrokkenen van de patiënt te betrekken."  

"Het werk in de geriatrische tandartspraktijk heb ik 9 jaar gedaan, totdat deze 2 jaar geleden overgenomen werd. Ik merkte dat ik na de overname niet meer kon werken zoals ik het wilde en ben weggegaan. In het afgelopen jaar ben ik begonnen met de thuiswonende kwetsbare patiënt naar de algemene praktijk te krijgen waar ik werk in Utrecht. Dit bouw ik gestaag op. Daarnaast ben ik sinds januari 2022 werkzaam als tandarts-geriatrie bij SBT in Amsterdam."

"Het portfolio heb ik geschreven om mijn werkervaring in de geriatrie te kunnen onderbouwen met de differentiatie tandarts-geriatrie. Ik vond het erg interessant om de dossiers in te duiken en de mijn behandelplannen terug te lezen en te zien wat er goed is gegaan en wat ik achteraf misschien beter anders had kunnen doen. Hier leer je weer heel veel van."  

"Daarnaast heb ik het onderzoek dat ik tijdens mijn studie tandheelkunde heb uitgevoerd naar de tandheelkundige zorg voor ouderen opnieuw uitgevoerd. Hiervoor heb ik verschillende deskundigen opnieuw gevraagd naar hun visie op de tandheelkundige zorg voor ouderen op dit moment en ben ik de literatuur ingedoken ter onderbouwing. Het blijkt dat in de afgelopen 15 jaar veel is verbeterd maar dat we nog steeds veel uitdagingen hebben om alle kwetsbare ouderen van tandheelkundige zorg te voorzien. Ik ben dan ook heel blij hier als tandarts-geriatrie een steentje aan bij te kunnen dragen."