Introductie Raya Jameel

Begin 2022 is er wederom een tandarts toegetreden tot het register tandarts-geriatrie, namelijk: Raya Jameel. Lees hieronder het verhaal van Raya Jameel in haar eigen woorden:

Kennismaking met kwetsbare doelgroepen

"Na het afronden van mijn studie tandheelkunde aan het College of Dentistry/University of Baghdad (1997), heb ik de eerste twee jaar in mijn privépraktijk als algemene tandarts gewerkt. Het helpen van kwetsbare groepen was mijn motivatie om na deze twee jaar naar Afrika en Jemen te gaan. Hier heb ik zes jaar, tussen 1999 en 2005, fulltime als tandarts in het leger gewerkt. Daar heb ik veel ervaring opgedaan als mobiele tandarts en heb ik mij moeten aanpassen aan verschillende omstandigheden en culturen om mijn werk te doen."

Start opleiding tot tandarts-geriatrie

"Tussen 2015 en 2020 werkte ik 3-5 dagen per week bij Omnios mondzorg voor Ouderen. In het begin heb ik met veel plezier met kwetsbare ouderen gewerkt. Ik deed mijn best om hen zo goed mogelijk te helpen op basis van mijn opleiding, de opgebouwde ervaring in de tandheelkunde, en mijn voormalige werk als mobiele tandarts. Toch had ik binnen een paar maanden het gevoel dat ik aanvullende kennis nodig heb om deze kwetsbare ouderen beter te kunnen helpen. Dus ging ik op zoek naar nascholingscursussen/workshops over mondzorg van kwetsbare ouderen, waardoor ik in contact kwam met de opleiding tot tandarts geriatrie. In het begin van mijn werk met de mondzorg voor ouderen heb ik, samen met een paar collega's , cursussen gevolgd over enkele onderwerpen die gerelateerd waren aan de mondverzorging van speciale groepen. Deze cursussen vallen onder de studie-eisen van de opleiding tot tandarts geriatrie. Na erover te hebben nagedacht heb ik besloten om me in te schrijven voor deelname aan deze differentiatieopleiding tot de titel tandarts geriatrie. " 

Verwijspraktijk gerodontologie

"Op maart 2020 besloot ik te stoppen met werken voor Omnios. Het plan was om mijn eigen praktijk te starten. Helaas is door de plotselinge omstandigheden met betrekking tot Covid-19 de uitvoering van dit plan uitgesteld tot eind 2020. Op dat moment heb ik een tandartspraktijk overgenomen van een oud-collega en deze heb ik aangepast tot een verwijspraktijk geriatrie." 

"Eind 2016 ben ik gestart met de differentiatieopleiding tandarts-geriatrie. Ik ben blij met deze opleiding en de enorm uitgebreide kennis en ervaring die ik heb opgedaan. Deze training richt zich op de sociale, medische en tandheelkundige aspecten van de mondzorg van kwetsbare ouderen. Het opstellen van een behandelplan voor een kwetsbare patiënt blijft echter een uitdaging. Elke patiënt is anders en wat goed werkt bij de ene patiënt, werkt mogelijk helemaal niet bij een andere patiënt. Deze uitdaging is te wijten aan de complexe tandheelkundige situatie en de fysieke/cognitieve beperkingen of achteruitgang van de patiënt. Daarnaast spelen ook andere factoren, zoals de sociale omgeving, de status van de wilsonbekwaamheid van een patiënt, de relatie met familie en betrokkenheid de familie een belangrijke rol bij het nemen van de uiteindelijke beslissing over het behandelplan.  In het begin kostte het opstellen van een mondzorgplan enkele uren; ik moest alle bovenstaande aspecten en de intakegegevens controleren voordat ik de definitieve versie van de mondzorg-/behandelingsplan schreef." 

"Tijdens deze opleiding heb ik geleerd om op professionele wijze het mondzorg-/behandelplan van een kwetsbare oudere patiënt op te stellen en te schrijven. Tegelijkertijd leverde het presenteren van deze plannen aan mijn docenten en collega-tandartsen in de opleiding tijdens opleidingsdagen en de discussie die volgt op deze presentaties veel opmerkingen op. Ook de opmerkingen van de docenten en collega-tandartsen tijdens de andere verschillende onderwijsdagen, zoals trainingsdagen, masterclasses en supervisie, hebben me geleerd hoe ik professioneel met mijn patiënten om moet gaan. De opleidingsactiviteiten, zoals het schrijven van het portfolio, de planning en het uitvoeren van het opleidingsonderzoek deed ik tijdens mijn vrije dagen en in de weekenden. Tijdens de lockdown-periode heb ik de tijd die ik thuis zat, geïnvesteerd in het afwerken van mijn portfolio. Ik heb vijftien behandelde casussen van mijn beste behandelingsplannen gekozen. Daarna heb ik deze casussen goed verwerkt en de beste tien voor mijn portfolio gekozen. Deze zijn verder verrijkt met foto's, röntgenfoto’s en andere details. De docenten van de opleiding hebben hun kritische opmerkingen en adviezen geplaatst bij de tekst van deze gekozen casussen. Deze opmerkingen en adviezen waren erg leerzaam. Het reflecteren op de geselecteerde behandelingen en het uitleggen van de redenen voor deze keuze in mijn reflecties was een unieke ervaring die ook leerzaam was. Het kiezen van een onderzoeksonderwerp was een uitdaging op zich. Ik had verschillende onderwerpen om uit te kiezen. Na gesprekken met de begeleidende hoogleraren van de opleiding heb ik over hun kritische opmerkingen en adviezen goed nagedacht."  

Onderzoek anti-schimmel medicatie

"Tijdens mijn werk met een kwetsbare groep patiënten zag ik veel gevallen van orale schimmel bij patiënten die een kunstgebit gebruikten, waarvan er velen niet reageerden op antischimmelmedicijnen. Ik merkte tijdens mijn werk dat het verzenden van hun gebitprotheses naar het laboratorium voor professionele reiniging dat het aantal infecties met een aanzienlijk percentage vermindert zonder toevlucht te nemen tot het gebruik van antischimmelmiddelen. Het probleem is dat dit soort reiniging veel tijd en geld kost. Daarom werd het zoeken naar een snelle en relatief goedkope methode voor reiniging een onderdeel van mijn onderzoeksonderwerp, naast het zoeken naar signalen voorafgaand aan het letsel en het optreden van de symptomen ervan. De resultaten die ik behaalde waren indrukwekkend en de zaak wekte de interesse van het ADD laboratorium om het onderzoek te sponsoren. Het artikel is bedoeld voor publicatie in het Engelstalige International Journal of Geriatrie.  Tijdens het grootste deel van mijn studie heb ik gewerkt in de woonzorgcentrums voor kwetsbare patiënten. In de laatste paar maanden van mijn studie heb ik in mijn privékliniek gewerkt, waar ik verschillende andere categorieën oudere patiënten behandelde.  De bejaarde patiënten van de privékliniek waren verrast door mijn vermogen om hen te behandelen voor problemen die volgens hun onbehandelbaar zijn.  Zij dachten dat deze problemen gepaard gaan met het normaal ouder worden en dat dit hun hele leven zal blijven, zoals het probleem van een droge mond dat wijdverbreid is onder de categorie ouderen zonder er een oplossing voor te vinden. Door deze ervaring met twee verschillende categorieën oudere patiënten, realiseerde ik me dat het op een professionele manier behandelen van de patiënten op basis van wetenschappelijke kennis en periodieke controle zal helpen bij het verbeteren van de mondconditie, en dit is wat ik in mijn privékliniek hoop uit te oefenen. Ik heb mijn privépraktijk voornamelijk aangepast om geschikt te zijn voor de mondzorg van geriatrische en gehandicapte groepen patiënten."