Promotie Liza van de Rijt

5 juni 2020

Startdatum 10-06-2020
Tijd 11.00u
Locatie Online
Titel Every smile matters: Oral health and orofacial pain in older people with dementia in UK care settings
Spreker Liza van de Rijt
Promotor prof.dr. F. Lobbezoo, prof.dr. E.L. Sampson (UCL), copromotor: dr. R.A.F. Weijenberg, dr. A.R. Feast (UCL)
Onderdeel Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
Categorie Tandheelkunde
Evenementtype Promotie
 
Liza van de Rijt stelt vast dat het aantal ouderen met dementie de afgelopen decennia enorm is toegenomen. Als gevolg van toenemende co-morbiditeit, verminderde zelfzorg en langer behoud van eigen tanden worden meer mondgezondheidsproblemen verwacht in deze populatie. 
 
Mondgezondheidsproblemen kunnen leiden tot orofaciale pijn (kaakklachten), die vaak onvoldoende worden opgemerkt bij ouderen met dementie en daardoor vaak onbehandeld blijft. In de verder gevorderde stadia van dementie, wanneer zelfrapportage van pijn moeilijk of zelf onmogelijk wordt, zijn observatiemethoden nodig. Recent is de Orofaciale Pijnschaal voor Non-Verbale Individuen (OPS-NVI) ontwikkeld om orofaciale pijn bij non-verbale personen te identificeren. Van de Rijt wil met het onderzoek bijdragen aan de verdere ontwikkeling  van een schaal om kaakklachten te meten.
 
Online verdediging

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. De promovendi verdedigen van achter hun pc of laptop thuis op het online platform ZOOM hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie.

De promotie is op het aangegeven tijdstip live mee te kijken op Youtube via deze link. Na afloop van de promotie wordt de link gedeactiveerd en wordt de livestream verwijderd.

Download hier de samenvatting 'Kaakpijn identificeren bij ouderen met dementie'.