Proefschrift Dominique Niesten

15 mei 2017

Op vrijdag 23 juni om 10.30 uur verdedigde Dominique Niesten haar proefschrift getiteld  ‘Oral healthcare and oral health-related quality of life of frail and care-dependent older people’.  De belangrijkste conclusies waren:

  1. De mate en het type kwetsbaarheid beïnvloeden het perspectief op mondgezondheid en mondzorggedrag. Verschillende kwetsbaarheid-gerelateerde factoren beïnvloeden mondzorggedrag op verschillende manieren.
  2. Er lijkt een kantelpunt te zijn waarop kwetsbare en zorgafhankelijke ouderen hun mondverzorgingsroutines opgeven en het hen niet langer uitmaakt of ze tanden en kiezen verliezen, omdat de vermeende inspanningen niet langer opwegen tegen de vermeende voordelen van tandartsbezoek en mondverzorging.
  3. Ongunstig mondzorggedrag is gerelateerd aan lagere sociaaleconomische status en het hebben van volledige gebitsprothesen en naarmate mensen in hogere mate zorgafhankelijk zijn ook aan motivatie-gerelateerde factoren (zoals gebrek aan energie, lage prioritering van mondgezondheid, en het niet kunnen opbrengen van de inspanning om te poetsen) en aan ervaren moeilijkheden om naar de tandarts te gaan.
  4. De GOHAI-NL is voldoende betrouwbaar en valide.
  5. GOHAI uitkomsten zijn geassocieerd met verschillende variabelen onder zorg-onafhankelijke en zorgafhankelijke ouderen. Daarom kunnen GOHAI uitkomsten van verschillende populaties niet worden vergeleken zonder een zorgvuldige interpretatie van deze uitkomsten in het licht van specifieke factoren die dergelijke populaties onderscheiden. 

Het hele proefschrift kunt u via deze link lezen: pdf dissertatie of de samenvatting uit haar proefschrift.