Menu

Publicaties

Onlangs heeft de KNMT de Praktijkwijzer "Zorg aan ouderen in de algemene mondzorgpraktijk" ontwikkeld voor ondersteuning van mondzorgverleners bij het adequaat organiseren van de zorgverlening aan ouderen. Er wordt tips gegeven hoe ouderen zo goed mogelijk in beeld te houden en zorguitval te voorkomen. Verder wordt ingegaan op praktische zaken rondom het begeleiden en behandelen van ouderen en hoe de mondzorgpraktijk zo toegankelijk mogelijk gemaakt kan worden. Er zijn 3 documenten opgesteld:
a) de praktijkwijzer;
b) checklist om de praktijk te screenen op "seniorvriendelijkheid";
c) beknopte instructiekaarten en tips.

De Vereniging heeft tijdens haar vorig jubileumcongres (25 jaar) een Roodboek gepubliceerd, u kunt dit hier downloaden: ROODBOEK
Vanuit een heel ander hoek, houdt professor Erik Scherder, neuro-psycholoog, een warm pleidooi voor een goede mondzorg in het verpleeghuis: college Universiteit van Nederland.
Verder een uitzending bij RTL met Corne de Bruijn en Gert-Jan van der Putten en een radiofragment van Nelleke Bots-van 't Spijker bij Radio Utrecht. Dit item begint na 9.39 minuten; klik hier en luister.

Klik hier voor het artikel ´Oral healthcare for older people: 2020 vision´. Aanleiding tot het samenstellen van dit rapport was de groeiende zorg dat bij de planning van de toekomstige mondzorgverlening onvoldoende rekening wordt gehouden met de enorme veranderingen in de samenstelling van de Britse bevolking. In een aanvullend commentaar wordt bediscussieerd waarom de inhoud van het rapport ook van toepassing kan worden geacht op de Nederlandse situatie.