Erik van der Heijden behaalt titel tandarts-geriatrie

9 mei 2024

We zijn verheugd te kunnen mededelen dat er een nieuwe tandarts is toegetreden tot het register tandarts-geriatrie, namelijk Erik van der Heijden. Wij feliciteren Erik van harte met het behalen van de titel tandarts-geriatrie. Hieronder vertelt hij u meer over het traject dat hij doorlopen heeft en wat hem motiveert. 

"Na mijn afstuderen aan de ACTA (2003) ben ik gaan werken in een groepspraktijk waar ik uiteindelijk eigenaar van ben geworden. Het hebben van een eigen praktijk biedt genoeg uitdagingen. Toch voelde ik, naast de werkzaamheden als algemeen practicus, toch ook nog behoefte aan verdieping. Uiteindelijk heb ik deze gevonden toen een patiënt me benaderde om te komen werken voor een instelling met hoofdzakelijk verpleegafdelingen voor psychogeriatrische zorg." 

"Al snel merkte ik hoe uitdagend en mooi het werk kan zijn in de diverse verpleeghuizen die ik bezocht. Om goede mondzorg te verlenen aan deze doelgroep is meer nodig dan technische vaardigheden en al snel was ik van mening dat ik op diverse terreinen meer kennis nodig had. Dit was voor mij de reden om te starten met de opleiding tandarts-geriatrie."

"Het mooie aan de opleiding is dat de opgedane kennis direct toepasbaar is in de praktijk. Ook kijk ik met veel plezier terug op de bijeenkomsten met de collega’s waarbij we casuïstiek bespraken of filmopnames van elkaar bekeken. In het begin was dit spannend, maar door de open en ontspannen sfeer, werd dit steeds makkelijker.  Mogelijk heb ik nog het meeste geleerd van deze bijeenkomsten."

"Omdat ik ook in de algemene praktijk sta, ben ik voor mijn wetenschappelijk onderzoek op zoek gegaan naar associaties tussen kwetsbaarheid en mondgezondheid bij thuiswonende ouderen. Hiervoor heb ik patiënten benaderd uit mijn eigen praktijk. Het was een flinke klus, maar het deed me goed om te zien dat de ouder (en kwetsbaar) wordende patiënten in mijn praktijk met veel enthousiasme een bijdrage wilden leveren aan het onderzoek. Ik ben van mening dat er in de algemene praktijk meer oog moet zijn voor deze doelgroep." 

"Helaas heb ik door diverse omstandigheden veel vertraging opgelopen tijdens de studie. Toch heb ik van de opleiders alle ruimte en steun gehad om de opleiding in eigen tempo af te ronden en kijk ik met een voldaan gevoel terug. Daarom zou ik ook iedere collega die mondzorg verleent aan kwetsbare ouderen willen aanraden om de opleiding te volgen en zich te registreren tot tandarts-geriatrie of mondhygiënist-geriatrie."