Resultaten onderzoek 'Inventarisatie naar behoefte registratie en nascholing' bekend

24 oktober 2023

Danisja Wiersma en Denise van Meeteren, recent afgestuurde mondhygiënisten aan de HAN, hebben begin van het jaar een afstudeeronderzoek gedaan naar de behoefte van het nascholingsaanbod én de registratie mondhygiënist- en tandarts-geriatrie. 

In opdracht van de NVGd en in samenwerking met Vanessa Hollaar, senior onderzoeker HAN, is dit onderzoek gestart en is er een enquête opgesteld waarbij wij onze leden hebben gevraagd om deze in te vullen. 

De onderzoeksresultaten zijn inmiddels bekend. De samenvatting van het onderzoek en de resultaten zijn hier te lezen.

Conclusie

Er kan worden gesteld dat de noodzaak voor goed opgeleide mondzorgverleners die bekwaam zijn in het behandelen van ouderen hoog is in verband met de dubbele vergrijzing. Ondanks dat er momenteel nog relatief weinig mondhygiënisten en tandartsen geregistreerd zijn of bezig zijn met de registratie te behalen, kan er wel worden gesteld dat er een behoefte is om zich te registreren. Echter voor een grote groep wegen de voordelen van de registratie, zoals erkenning en professionalisering, nog niet op tegen de nadelen als tijd en kosten.

De Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie zal de resultaten en conclusies gaan gebruiken en is dankbaar voor het uitgevoerde onderzoek.